Sommerens bedste jordbæris opskrift til ismaskinen

Jeg ELSKER hjemmelavet is! Sådan virkelig elsker. Der findes simpelthen ikke noget mere lækkert end at tage en skefuld af sin egen cremede, friske is – især når man ved præcis hvad der er kommet i den. Denne jordbæris, som jeg vil dele med dig i dag, har været en fast sommertradition herhjemme i mange år. Så snart jordbærene begynder at blive modne, skynder jeg mig ud, plukker eller køber de flotteste bær, og finder min elskede ismaskine frem. Opskriften herunder har jeg finpudset gennem årene, og nu tør jeg godt love dig, at den sidder lige i skabet. Konsistensen er perfekt fløjlsblød med små lækre jordbærstykker, og smagen emmer af solmodne jordbær, cremet vanilje og en lille hint af citron. Den er simpelthen vanedannende, tro mig!

Ingredienser (≈1 liter færdig is)

  • 400 g modne jordbær
  • 120 g sukker + 30 g sukker (til jordbærrene)
  • 4 æggeblommer (≈80 g)
  • 300 ml sødmælk (3,5 %)
  • 200 ml piskefløde (38 %)
  • 30 g glukosesirup eller mild honning
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk vaniljepasta eller korn af ½ vaniljestang
  • ¼ tsk fint salt

Sådan gør du

Jeg har lavet en helt enkel trin-for-trin guide, som du nemt kan følge:

  • Rens og skær jordbærrene i tern. Vend dem med 30 g sukker og citronsaft, og lad blandingen stå og trække i ca. 30 minutter. Efter trækning purérer og sigter du ca. 2/3 af blandingen – resten af jordbærene gemmes som små lækre jordbærstykker til senere.
  • Pisk æggeblommerne sammen med 120 g sukker, til blandingen er lys og luftig.
  • Kom mælk, fløde, glukosesirup (eller honning), vanilje og salt i en gryde, og varm det op til lige under kogepunktet.
  • Hæld den varme mælkeblanding i en tynd stråle over æggemassen under konstant piskning – så undgår du æggesuppe!
  • Hæld hele blandingen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op under konstant omrøring, til den når en temperatur på 82-84 °C. Cremen skal tykne let. Sigt den varme creme over i en skål.
  • Rør jordbærpuréen i den stadig varme creme. Køl cremen hurtigt ned, gerne i isbad, og stil den efterfølgende på køl til ca. 4 °C i minimum 4 timer – allerhelst op til 12 timer, så smagen intensiveres fantastisk.
  • Kør isen på din ismaskine indtil du har en dejlig blød soft-ice konsistens. Tilsæt de sidste jordbærstykker det sidste minut, inden du stopper ismaskinen.
  • Hæld den færdige ismasse i en fryseegnet, lufttæt beholder, og frys isen yderligere 2-3 timer, til du har en fastere konsistens, der gør den perfekt til smukke kugler.

Husk at tage isen ud af fryseren 10 minutter før servering, så du får den perfekte, smørbløde konsistens.

Én af grundene til at lige præcis denne opskrift er blevet min favorit gennem årene, er en hyggelig sommer eftermiddag hos nogle gode venner. Jeg havde lavet en portion jordbæris som dessert, og deres yngste – som ellers stædigt hævdede aldrig at kunne lide is med ”frugtstykker” – endte med at tømme skålen og bede om mere hele tre gange. Siden den dag har det været et fast indslag, når de besøger os om sommeren, at jeg laver netop denne jordbæris.

Jeg håber, at den også bliver en lige så stor favorit hos dig og dine – rigtig god fornøjelse med din hjemmelavede jordbæris!

Skriv en kommentar