Sommerens honningis opskrift med ismaskine

Jeg elsker simpelthen, når min ismaskine snurrer i køkkenet! Det er ren terapi for mig at kreere nye isvarianter, og jeg eksperimenterer konstant med nye smagskombinationer. Men én opskrift vender jeg altid tilbage til og laver hver sommer uden undtagelse – nemlig min honningis med bagte ferskner. Den kombinerer det allerbedste fra sommerens modne, saftige ferskner med sødme fra gylden honning, og den er bare himmelsk på en varm sommerdag!

Jeg fandt oprindeligt på opskriften efter at have købt en stor kurv ferskner fra torvet, og de var simpelthen så modne, at saften løb ned ad armene på mig, da jeg skrællede dem. Da jeg så prøvede at bage dem med lidt honning, fandt de en helt ny dybde og intensitet. Omrørt i cremet hjemmelavet vaniljeis blev det hurtigt hele familiens favorit og en opskrift, vi nu kalder for “sommersignaturen” herhjemme.

I dag får du min elskede opskrift – jeg lover, den er nemmere, end den lyder, og resultatet taler for sig selv!

Ingredienser

  • 4 modne ferskner (ca. 500 g)
  • 2 spsk flydende honning (til bagning af fersknerne)
  • 60 g honning (til isbasen)
  • 100 g sukker
  • 3 dl sødmælk (3,5 %)
  • 2,5 dl piskefløde
  • 4 æggeblommer
  • ½ vaniljestang eller 1 tsk vaniljepasta
  • 1 spsk citronsaft
  • Knivspids fint salt

Sådan laver du honningis med bagte ferskner

1. Bagte ferskner: Sæt ovnen på 200 °C. Halvér og fjern stenen fra dine ferskner. Placér dem med snitfladen op i et fad, og dryp dem med 2 spsk honning. Bag fersknerne i 20-25 minutter, til de er helt møre, let karamelliserede og dufter fantastisk. Lad dem køle lidt af, fjern eventuelt skindet (det glider ofte let af), og blend frugtkødet med citronsaft til en puré. Derefter på køl.

2. Isbasen: Varm mælk, piskefløde, sukker, vanilje og lidt salt i en gryde, til den lige akkurat begynder at dampe – men uden at koge. Pisk dine æggeblommer luftige med de 60 g honning. Hæld den varme mælkeblanding i æggeblommerne lidt efter lidt, mens du pisker konstant. Tilbage i gryden med det hele, og varm forsigtigt op til 82-84 °C, indtil konsistensen tykner let (ca. creme anglaise-tekstur). Si straks cremen og køl den hurtigt ned ved at placere skålen i et isbad. Herefter kan den stilles overdækket i køleskabet.

3. Samling: Når både ferskenpuréen og isbasen er helt kolde, røres de sammen til en ensartet blanding. Stil eventuelt på køl igen minimum 4 timer (men allertydeligst bliver konsistens og smag ofte, hvis du lader den stå natten over).

4. Indfrysning: Nu kommer den sjove del: Hæld blandingen i din ismaskine, og lad den køre i omkring 20-30 minutter, eller indtil isen har en lækker, cremet soft-ice-konsistens. Kom isen i en fryseegnet bøtte, swirl evt. lidt ekstra honning rundt med en ske som lækker finish, og frys isen yderligere 2-3 timer for en fastere konsistens.

Server din cremede og frugtige honningis med den dejligste intense smag af bagte ferskner – den er helt uimodståelig!

Herhjemme har den her opskrift bragt mange smil frem, både hos familie og gæster. Sidste år serverede jeg den som dessert til havefesten. Min nabo kunne først slet ikke tro på, at isen var hjemmelavet, men efter anden portion spurgte han, om han kunne bestille en liter med hjem! Og dét må da være det ypperste kompliment til enhver hjemmeis-entusiast.

Jeg håber virkelig, du også får nogle dejlige oplevelser og komplimenter derhjemme med denne fersken-honning-is, og jeg ønsker dig en masse skønne sommerdage og god is-nydelse!

Skriv en kommentar