Cremet ferskenis opskrift til ismaskine

Som passioneret amatørkonditor med et hjerte, der banker lidt ekstra for hjemmelavet is, har jeg efterhånden prøvet rigtig mange forskellige isopskrifter. Men hvis der er én opskrift, jeg vender tilbage til sommer efter sommer, så er det uden tvivl denne skønne, cremede ferskenis. Den minder mig om solskin, afslapning i haven og hygge med familien, og så smager den simpelthen himmelsk – frisk og sød med dejlige stykker af ovnbagte ferskner. Wow altså, bare tanken om den får mit mundvand til at løbe lige nu!

Jeg opdagede opskriften en sensommerdag, hvor jeg havde lidt for mange modne ferskner liggende i frugtskålen, og tænkte jeg skulle prøve noget nyt med dem. Siden da har den været fast inventar hjemme hos os. Kombinationen af bagte ferskner, honning og cremet vaniljeis er virkelig prikken over i’et. Så grib dine ferskner og din ismaskine – du vil ikke fortryde det!

Hjemmelavet ferskenis med honning og vanilje – Ingredienser

  • 600 g modne ferskner (5-6 stk.)
  • 65 g flydende honning (60 g til isbasen + 1 spsk til bagning)
  • 80 g sukker
  • 3 dl sødmælk
  • 2½ dl piskefløde
  • 4 æggeblommer
  • ½ vaniljestang eller 1 tsk vaniljeekstrakt
  • 1 tsk citronsaft
  • ¼ tsk fint salt

Sådan gør du – Trin for trin opskrift

  • Halver fersknerne, fjern stenene og læg dem med skærefladen opad i et ovnfast fad. Dryp 1 spsk honning over og bag dem ved 180 °C i 20 minutter. Lad dem afkøle helt.
  • Træk skindet af de afkølede ferskner. Blend cirka ¾ af frugten til en glat puré, hak de sidste i små lækre tern og vend ternene med citronsaft, så de holder sig friske.
  • Varm mælk, fløde, vanilje og de sidste 60 g honning forsigtigt op i en gryde, så det lige præcis når op omkring kogepunktet – men uden helt at koge.
  • Pisk æggeblommerne luftige og lyse sammen med sukkeret. Hæld herefter langsomt den varme mælkeblanding ned til æggeblommerne under konstant piskning, så du langsomt tempererer æggene.
  • Kom blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt under konstant omrøring op til 82–84 °C. Du vil kunne mærke, at massen begynder at tykne lidt. Sigt isblandingen over i en ren skål.
  • Vend ferskenpuré og salt i den sigtede ismasse og lad denne base køle helt ned i mindst 3–4 timer (gerne natten over).
  • Når basen er godt afkølet, hælder du den i din ismaskine og kører, til den er næsten færdigfrossen. De sidste 2 minutter tilsætter du de små ferskentern, så de fordeles jævnt i isen.
  • Kom isen i en lufttæt beholder og stil den i fryseren i ca. 2 timer, så den får den helt rette konsistens og bliver klar til servering.

Denne skønne ferskenis er virkelig blevet én af mine faste favoritter – og især min søster husker stadig første gang, da hun fik den serveret en varm sensommerdag efter strandturen. Hun påstod først, hun var for mæt til dessert, men da hun først fik smagt – ja, gæt selv hvordan historien endte? Hun skulle selvfølgelig have endnu en portion! Så jeg vil varmt anbefale, at du laver en ekstra stor portion fra starten af, da denne is ofte får selv de mest standhaftige til at spørge efter “bare lige en lille ekstra kugle”.

Rigtig god fornøjelse med opskriften – jeg håber, den bringer jer lige så meget glæde og sommerstemning hjemme hos jer, som den gør hos os!

Skriv en kommentar