Mørk chokolade-kaffeis: Opskrift med ismaskine

Hvis der er én smag, jeg aldrig bliver træt af at eksperimentere med i mit lille hjemmekøkken, så er det kaffeis med mørk chokolade! Gennem årene har jeg afprøvet et HAV af forskellige opskrifter på kaffeis, og jeg er endelig nået frem til denne helt perfekte version, som både er cremet, smagsintens og med en fantastisk balance mellem kaffe og lækker chokolade. Jeg elsker kombinationen af den fyldige espressosmag, den fløjlsbløde konsistens og de små knasende bidder af mørk chokolade – mums, siger jeg bare! Her hjemme er dette uden tvivl blevet en af vores favoritter, når venner og familie kommer på besøg. Simpelthen fordi den er så vanedannende lækker!

Ingredienser (ca. 1 liter færdig is)

  • 500 ml sødmælk
  • 250 ml piskefløde (38 %)
  • 120 g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 60 ml friskbrygget, afkølet espresso (2 dobbelt-shots)
  • 1 tsk pulverkaffe/instant espresso (for ekstra dyb smag)
  • 1 nip fint salt
  • 1 tsk vaniljepasta eller korn af ½ vaniljestang
  • 100 g mørk chokolade (70 %), grofthakket
  • Evt. 30 ml kaffelikør for blødere tekstur

Fremgangsmåde: Sådan laver du den bedste kaffeis med chokolade

  • Pisk først æggeblommerne luftige med ca. ⅓ af sukkeret i en stor skål.
  • Varm mælk, fløde, resten af sukkeret, instant espresso, salt og vanilje op i en gryde til ca. 80 °C. Blandingen må ikke koge – hold øje med temperaturen.
  • Hæld langsomt den varme fløde-mælkeblanding over de luftigt piskede æggeblommer under konstant omrøring. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op til 82-84 °C under omrøring, indtil cremen tykner let (nappe-test).
  • Tag nu gryden af varmen og rør den friskbryggede, helt afkølede espresso i blandingen sammen med evt. kaffelikør, hvis du bruger det. Sørg for at køle ismassen hurtigt ned, og lad den modne i mindst 4 timer (gerne natten over) i køleskabet. Dette sikrer den lækreste konsistens.
  • Kør din afkølede ismassen i din ismaskine, indtil den har en lækker softice-konsistens. Dette tager typisk ca. 20-30 minutter afhængig af maskine.
  • Vend de grofthakkede stykker mørk chokolade i isen, kom isen i en fryseegnet beholder og sæt den i fryseren i mindst 2-4 timer, inden du serverer. Så er konsistensen helt perfekt!

Jeg husker tydeligt allerførste gang, jeg serverede denne kaffeis til en hyggelig pigeaften. Mine veninder havde taget kage med, og jeg ville bare lave en lækker is – uden nogen særlig anledning. Vi endte med at sidde hele aftenen med isen midt på bordet og snakkede løs, mens vi totalt ignorerede kagen, fordi ingen af os kunne få nok af den hjemmelavede kaffeis med chokolade. To af veninderne bad straks om opskriften efter den første mundfuld, og nu laver de den også tit derhjemme. Jeg håber virkelig, at denne opskrift også bliver en favorit hjemme hos dig.

God fornøjelse – og husk at nyde hvert et øjeblik af både fremstillingen og smagen!

Skriv en kommentar