Saltkaramel-kaffeis opskrift til ismaskine

Hvis du, ligesom jeg, elsker både kaffe og saltkaramel, så lover jeg dig: den her is bliver din nye favorit! Efter jeg prøvede denne opskrift første gang for nogle år siden, er den simpelthen blevet et must hver gang jeg vil forkæle mig selv eller gøre lidt ekstra ud af desserten til mine gæster. Kombinationen af den cremede, rige kaffeis og den lækre salte karamelsauce er intet mindre end magisk. Og tro mig, du behøver slet ikke at være ekspert, den her hjemmelavede is er faktisk ret nem at lave med en almindelig ismaskine – bare følg opskriften trin for trin, så bliver din is helt perfekt.

Ingredienser (ca. 1 liter færdig is)

  • 500 ml sødmælk
  • 250 ml piskefløde
  • 150 ml stærkt koldbrygget kaffe-koncentrat (1:4 bryg)
  • 120 g sukker
  • 5 æggeblommer (str. M/L)
  • 1 tsk vaniljeekstrakt eller korn af ½ vaniljestang
  • 1 knsp fint salt

Karamelsauce

  • 150 g sukker
  • 30 g smør, tern
  • 120 ml piskefløde, lunet
  • ½ tsk flagesalt (smag til)

Sådan laver du kaffeisen

  • Varm mælk, fløde, halvdelen af sukkeret og vaniljen op i en gryde til lige under kogepunktet – der må ikke boble!
  • Pisk samtidig æggeblommer med resten af sukkeret, til massen bliver lys og luftig.
  • Hæld langsomt den varme mælkefløde ned i æggeblandingen imens du pisker godt, så der ikke dannes æggeklumper.
  • Hæld blandingen tilbage i gryden, og opvarm forsigtigt til ca. 82 °C under konstant omrøring. Den skal tykne let og lægge sig pænt på bagsiden af en træske.
  • Tag straks gryden af varmen, og rør salt og det kolde kaffekoncentrat i.
  • Køl massen helt af – først hurtigt i et isbad og derefter mindst 4 timer (gerne natten over) i køleskabet.
  • Nu kan du køre isblandingen i din ismaskine (følg anvisningerne fra dit apparat). Isen er klar, når den har en lækker softice-konsistens.

Sådan laver du saltkaramelsaucen

  • Smelt sukkeret langsomt på middel varme i en tykbundet gryde, uden at røre for meget i starten – lad det smelte til en flot dyb ravfarve.
  • Tag gryden kort af varmen, og pisk smørret hurtigt i (det bruser lidt op, vær forsigtig).
  • Tilsæt den lune fløde lidt ad gangen, mens du pisker grundigt. Lad karamellen simre i ca. 1 minut.
  • Tag gryden af varmen, tilsæt flagesalt og smag til. Lad karamelsaucen køle helt af.

Samling af isen

  • Find en passende form frem, hæld ca. en tredjedel af isen i, fordel lidt af karamelsaucen hen over, gentag lagvis til alt is og karamelsauce er brugt (gem evt. lidt sauce til serveringen).
  • Sæt formen i fryseren i minimum 2 timer, og så er din hjemmelavede kaffeis med saltkaramel helt klar til at blive serveret!

Lige en lille anekdote her til slut: Denne kaffeis med saltkaramel serverede jeg engang for min kaffeglade veninde, som ellers altid siger ”nej tak” til dessert (jeg har aldrig forstået hvordan man kan sige nej, men det er en anden historie!). Men den her kombination kunne hun simpelthen ikke modstå. Siden den aften har hun faktisk selv købt en ismaskine – bare på grund af denne opskrift. Jeg håber, at du bliver lige så begejstret som os!

God fornøjelse med isen – husk at nyde hvert eneste lækre skefuld!

Skriv en kommentar